Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2489
Назва: Свобода совісті в Україні під час пандемії COVID-19
Автори: Добродум, Ольга
Мартинюк, Едуард
Никитченко, Олена
Ключові слова: свобода совісті
пандемія COVID-19
державно-конфесійні відносини
ставлення релігій до вакцинації
Дата публікації: 2022
Бібліографічний опис: Добродум, Ольга. Свобода совісті в Україні під час пандемії COVID-19 / О. Добродум, Е. Мартинюк, О. Никитченко // Людинознавчі студії : збірник наукових праць Дрогобицького держав-ного педагогічного університету імені Івана Франка. / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; редкол.: В. А. Бодак (гол. ред.), О. А.Ткаченко, Я. Бартошевськийта ін. - Дрогобич : Видав. дім «Гельветика», 2022. - Вип. 44 : Філософія. - С. 146-161.
Короткий огляд (реферат): Мета статті – дослідити пандемічні аспекти свободи совісті в Україні. Методологічними засадами дослідження стали методи світоглядного плюралізму та мультикультуралізму, неупередженості і гуманізму, компаративності та незаангажованості, ідеологічного і релігійного різноманіття, толерантності та позаконфесійності, світськості і міжконфесійного діалогу, проблематизації та концептуалізації релігійно-філософського матеріалу, наукової евристики і віртуальних польових досліджень, контекстуальний та інтерпретаційний, інформаційний і технофутурологічний підходи тощо. Наукова новизна – Міжнародне право надає урядам можливість обмежувати діяльність релігійних організацій заради охорони здоров’я; більшість релігійних організацій з розумінням поставились до необхідності дотримуватися карантинних вимог; в Україні поки що досягнуто балансу між державними обмеженнями діяльності релігійних організацій та їх дотримуванням останніми. Висновки. В дослідженні проблем свободи релігії на початку пандемії COVID-19 ми підкреслили її виключність в констеляції практично усіх інших прав та свобод людини та водночас необхідність дотримання усіх цих прав та свобод для її втілення. Держава сприяла переведенню релігійних зборів у цифровому форматі та забезпечувала охорону релігійних громад від порушників карантинного режиму. Висвітлення загального впливу пандемії на стан релігії у світі є значною мірою амбівалентним. Враховуючи даний контекст, доцільно було б концентрувати дослідницькі зусилля на впровадженні або сприянні церковній медіапедагогіці та медіацерковності, богослужбовій медіаосвіті та церковним медіапродуктам, церковній SMART-освіті та е-релігієзнавству – вони все більш актуалізуються в часи пандемії, коли свобода совісті реалізується значним чином дистанційно і віддалено, онлайново та дигітально.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2489
Розташовується у зібраннях:Людинознавчі студії. Серія Філософія

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
152-Текст статті-293-2-10-20220803.pdf1,18 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.