Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2038
Назва: Трансформація православного та римо-католицького духовенства в УРСР: історіографія питання (1920-1930-ті рр.)
Автори: Шкода, Наталія
Полякова, Лариса
Ключові слова: духівництво
Україна
релігія
духовні цінності
християнські конфесії
Дата публікації: 2022
Бібліографічний опис: Шкода, Наталія. Трансформація православного та римо-католицького духовенства в УРСР: історіографія питання (1920-1930-ті рр.) / Н. Шкода, Л. Полякова. - 2022 // Проблеми гуманітарних наук : зб. наук. праць ДДПУ імені Івана Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; [редкол.: Ю. Стецик, Р. Попп, Г. Гриценко та ін.]. - Дрогобич : Вид. дім "Гельветика", 2022. - Вип. 9/51 : Історія. - С. 171-194.
Короткий огляд (реферат): Метою статті є виявлення особливостей підходу дослідників до студіювання історії православного та римо-католицького духовенства в 1920–30-ті рр. на території Радянської України. Православ՚я та католицизм у зазначений період були найбільш численними християнськими течіями на території Радянської України. Методологічний інструментарій дослідження охоплює комплекс основних дослідницьких методів: історіографічного аналізу, синтезу, типологізації наукових напрямів, порівняльного аналізу тощо. Новизною дослідження є те, що з нової точки зору висвітлено значення християнських конфесій в сучасному суспільно-політичному процесі, з՚ясовано суспільний статусу православного та римо-католицького духовенства в Україні в 1920–30-ті рр. – у період утвердження нової політичної системи, трансформації традиційних духовних цінностей. Висновки. На підставі проведеного історіографічного аналізу наявної літератури з означеної проблеми можна констатувати, що це питання від 1920-х рр. і донині більшою чи меншою мірою аналізувалося вітчизняними істориками. Наявні певні здобутки у вивченні означеного питання. У сучасній вітчизняній історіографії дослідження історії християнських конфесій виступає одним із пріоритетних наукових напрямів. Праці сучасних вітчизняних учених беззаперечно заповнили значні прогалини у висвітленні історії християнських конфесій, акумулювали інформативний документальний матеріал, але чимало питань життя православного та римо-католицького духовенства в окреслених хронологічних межах недостатньо ґрунтовно досліджено. Багато аспектів історії християнських конфесій в Україні в 1920–30-ті рр. залишилися поза увагою науковців, що спонукає до подальших наукових пошуків. Перспективою подальших розробок цієї суспільно значимої теми може бути вивчення церковної бібліографістика, етноконфесійного складу церков, міжконфесійних відносин, регіоналістики, документалістики.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2038
Розташовується у зібраннях:2022 № 9/51

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
254463-Текст статті-593922-1-10-20220601.pdf647,03 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.