Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/632
Назва: COGNITIVE AND PRAGMATIC APPROACH TO THE STUDY OF THE LANGUAGE GAME PHENOMENON: THEORETICAL ASPECT
Автори: Tymchuk, Olena
Ключові слова: мовна гра
прагматичний ефект
авторська інтенція
кодування
когнітивна парадигма
мовний парадокс
Дата публікації: 2019
Видавництво: Дрогобич : РВВ ДДПУ ім. І. Франка
Бібліографічний опис: Tymchuk, Olena. COGNITIVE AND PRAGMATIC APPROACH TO THE STUDY OF THE LANGUAGE GAME PHENOMENON: THEORETICAL ASPECT / O. Tymchuk // Проблеми гуманітарних наук : зб. наук. праць ДДПУ імені Івана Франка / [редкол.: Н. В. Скотна, М. Ю. Федурко, М. П. Баган та ін.] ; МОН України. - Дрогобич : РВВ ДДПУ ім. І. Франка, 2019. - Вип. 44 : Філологія. - С. 101-108.
Короткий огляд (реферат): На сучасному етапі дослідження мовної гри особлива увага приділяється вивченню когнітивних механізмів її продукування і сприйняття носіями мови. Це уможливлює більш повний аналіз системи мови, її структурносемантичних особливостей, пізнавально-прагматичного потенціалу. Мета статті – дослідити сутність явища мовної гри у когнітивно-прагматичному аспекті. У ній розглянуто функції мовної гри, визначені інтенцією автора й оприявлені в особливій текстовій організації дискурсу як засобу імплікації прагматичного ефекту. Прагматична націленість мовної гри на реципієнта безпосередньо пов’язана з вираженням авторської ідеї. Проаналізовано розбіжності щодо розуміння самого терміна «мовна гра» в сучасному мовознавстві, а також деякі дискусійні підходи щодо розмежування понять «мовна гра» і «ситуативна гра». Досліджено, що парадоксальний ефект явища мовної гри полягає в тому, що її аномальність і асистемність досягаються системними мовними засобами, імплікованими у формі порушення мовного коду в результаті залучення мовної гри у процес комунікації. Виявлено, що у сучасному дискурсі мовна гра існує як форма впливу на реципієнта з метою передачі авторської оцінки, що може виявлятися як імпліцитно, так і експліцитно. Доведено, що явище мовної гри у функціональній перспективі постає як порушення нормативного використання певної мовної одиниці, порушення мовленнєвих стереотипів, що пов’язує мовну гру з відхиленнями від правил семантичного та прагматичного використання мовних ресурсів. Підтверджено, отже, що процес мовної гри постає як діалектична взаємодія мовного стандарту й усіх відхилень від нього. Перспективи подальших досліджень пов’язані з поглибленим розглядом теорії про мовну гру як семантико-стилістичне явище, а також із дослідженням особливостей функціонування цього явища на різних мовних рівнях.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/632
Розташовується у зібраннях:Проблеми гуманітарних наук. Серія Філологія

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Tymchuk Olena.pdf381,25 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.