Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2524
Назва: Інтеграція етичних принципів в інформаційному просторі: міжкультурний контекст та комунікативна взаємодія
Автори: Галущак, Мар’яна
Ключові слова: етика
нетикет
інформація
інтеграція
інфопростір
спілкування
комунікація
Дата публікації: 2022
Бібліографічний опис: Галущак, Мар’яна. Інтеграція етичних принципів в інформаційному просторі: міжкультурний контекст та комунікативна взаємодія / М. Галущак // Людинознавчі студії : збірник наукових праць Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка. / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; ред. штат: В. А. Бодак (гол. ред.), О. А.Ткаченко, Я. Бартошевськийта ін. - Дрогобич : Видав. дім «Гельветика», 2022. - Спецвипуск, присвячений євроінтеграційній тематиці : Філософія. Спецвипуск, присвячений євроінтеграційній тематиці. - С. 24-36.
Короткий огляд (реферат): Метою статті є осмислення і окреслення основних критеріїв людського спілкування та взаємовідносин, зміни чи незмінності етичних акцентів у глобальному цифровому комунікативному просторі. Основним методологічним критерієм дослідження є використання аналітичного підходу, який дає змогу рефлексивно-критичним шляхом виділити основні моменти міжособистісної комунікації на етичних засадах в інформаційно-комунікативному просторі. Наукова новизна. У статті зазначено, що сучасний світ перебуває в особливій фазі свого становлення, де велика кількість процесів, які стосуються різноманітних сфер людської життєдіяльності, починаючи від повсякденної і закінчуючи загальносвітовою, так чи інакше зазнають незворотних змін, які часто пов’язані з абсолютно новими ризиками й викликами, за своїм масштабом перевершують усе відоме досі, але, незважаючи на змінні реалії, незмінним залишається одне: вміння бути людиною, зберігати в собі людське, максимально інтегруючись у нову даність та реалії, взаємодіяти одне з одним на моральному рівні, адек-ватно користуючись тими інформаційно-комунікативними засобами, які перебувають у широкому доступі світової більшості, а адекватність і толерантність завжди були сферами етики, без якої самовладдя в розумах, думках, діях та словах досягло б критичної точки у тих деструктивних процесах, які властиві чи не кожним групам і суспільствам, не говорячи уже про цивілізацію. Висновки. Зосередженість уваги на соціальних взаємовідносинах, манері спілкування, добуванні інформації та вмінні нею коректно й адекватно оперувати постає вкрай актуальним питанням і важливою проблемою, бо становлення сучасного індивіда значною мірою відбувається в інформаційно-комунікативних взаємодіях, а ці взаємодії повинні включати певні етично-моральнісні норми і безумовні правила, якими потрібно вміти оволодіти та активно використовувати на практиці. Крім цього, з огляду на сучасні українські реалії вміння критично відбирати інформацію і раціонально її використовувати, вміло застосовувати дані, які з’являються щоденно на наших сторінках соцмереж, та оперувати ними є тими основними критеріями, від яких значною мірою залежать не тільки напрям розвитку окремо взятої особистості, але й майбутня змістовна наповненість європейської спільноти загалом та української нації зокрема.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2524
Розташовується у зібраннях:Людинознавчі студії. Серія Філософія

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
168-Текст статті-346-1-10-20221121.pdf342,92 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.