Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2502
Назва: Polityka religijna instytucji parlamentaryzmu Ukrainy i Rzeczypospolitej Polskiej: analiza filozoficzna
Інші назви: Релігійна політика інститутів парламентаризму України та Республіки Польща: філософський аналіз
Автори: Sokolovskyi, Oleh
Ключові слова: релігія
державно-церковні відносини
релігійна політика
інститут парламентизму
Верховна Рада України
Сейм
Сенат
Дата публікації: 2022
Бібліографічний опис: Sokolovskyi, Oleh. Polityka religijna instytucji parlamentaryzmu Ukrainy i Rzeczypospolitej Polskiej: analiza filozoficzna = Релігійна політика інститутів парламентаризму України та Республіки Польща: філософський аналіз / O. Sokolovskyi // Людинознавчі студії : збірник наукових праць Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка. / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; редкол.: В. А. Бодак (гол. ред.), О. А.Ткаченко, Я. Бартошевськийта ін. - Дрогобич : Видав. дім «Гельветика», 2022. - Вип. 45 : Філософія. - С. 162-178.
Короткий огляд (реферат): Метою дослідження є порівняльний аналіз релігійної політики інститутів парламентаризму України та Республіки Польща з регулювання суспільних відносини у релігійній сфері. Методологія. Для аналізу структурних складових інститутів парламентаризму України та Республіки Польща, визначення їх сутнісних характеристик та функціональності було використано структурно-функціональний метод, який знайшов відображення у процесі порівняння конституційно-правових норм як засадничих у регулюванні суспільних відносини релігійної сфери. Наукова новизна. Вперше проаналізовано законодавчі акти Верховної Ради України, Сейму та Сенату, які забезпечують контроль за дотримання прав у сфері свободи совісті і віросповідання та їх орієнтацію на вирішення міжконфесійних конфронтацій через діалог. Висновки. Порівняльний аналіз інститутів парламентаризму Республіки Польща й Украіїи встановив, що релігійна політика законодавчих органів влади регулює відносини із суспільством і виконує законотворчу функцію, яка зорієнтована на створення законів та репрезентацію інтересів різних соціальних груп у державі. Встановлено засади, принципи, методи та механізми формування та реалізації державно-церковних та міжконфесійних відносин. Констатовано вплив церкви на суспільне та політичне життя Польщі, яка відігравала важливу роль у становленні держави і нації та збереженні національної самобутності. Акцентується увага на змісті та спрямованості державноіїрелігій ної політики від якої залежить характер державно-церковних та міжконфесійних відносин, релігійна ситуація в країні та рівень релігійної свободи. Доведено, що релігійна політика держави залежить значною мірою від законів, які були ухвалені інститутами парламентизму відповідно до релігійних, політичних і суспільних запитів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2502
Розташовується у зібраннях:Людинознавчі студії. Серія Філософія

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
193-Текст статті-396-1-10-20230110.pdf352,35 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.