Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2479
Назва: Еко-спінозизм як сучасний контекст метафізики Бенедикта Спінози
Автори: Богун, Олег
Ключові слова: екологія
антропоцентризм
свідомість
матерія
спінозизм
афект
Дата публікації: 2019
Бібліографічний опис: Богун, Олег. Еко-спінозизм як сучасний контекст метафізики Бенедикта Спінози / О. Богун // Людинознавчі студії : зб. наук. праць ДДПУ ім. І. Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; [редкол.: Н. В. Скотна, О. А. Ткаченко, Т. І. Біленко та ін.]. - Дрогобич : РВВ ДДПУ ім. І. Франка, 2019. - Вип. 38 : Філософія. - С. 11-23.
Короткий огляд (реферат): Мета.У статті ставиться завдання виявити продуктивне значення ідей спадщини нідерландського мислителяБенедикта Спінози у з’ясуванні та розв’язанні проблем, що постали у сучасній екофілософії. Методологія.У статті застосовані аналітичний та синтетичний методи, що передбачають розкриття метафізичних концепцій у екофілософських контекстах,актуалізація класичної онтології у побудові новоготипу взаємовідношення людини іприроди.Наукова новизна.У статтістверджується, що забруднення довкілля іскладність побудови нових типів співжиттяміж людиною та іншими живими йне-живими організмами, вимагає переформатування звичної опозиції природи і людини, свідомості та матерії, політики, естетики та історії, зокрема, у напрямі реактуалізації оригінальних ідей Б.Спінози. Аналіз причин впливу спінозизму у сучасному дискурсі має, відповідно, і очевидне практичне значення. Факт розуміння того, що людина не є метафізично чи політично винятковою, унікально мислячою та єдиним носієм цінностей (що в різних формах артикулюється теоретиками екофілософії) знаходить підтримку в антимодерністській етиці нідерландського мислителя XVIIст. Практичне значення статті полягає у розкритті принципівекоактивізму й політичної боротьби проти забруднення довкілля та руху за захист тварин. тичне значення –у виявленні залучення раціоналістичної метафізики Бенедикта Спінози у побудові нових неантропоцентричнихонтологій А.Неса, Т.Мортона, С.Шавіро, Ф.Гваттарі, Г.Бейтсона та ін.Висновки.Необхідність змін у способах співіснування між людиною та іншими живими організмами задля розв’язання екологічних проблем проявляється у пошуках нових етик та онтологій у філософії. Важливе місце у них посідає переосмислення ідеї Б.Спінози у метафізичному, етичному й онтологічному аспектах.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2479
Розташовується у зібраннях:Людинознавчі студії. Серія Філософія

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
61-Текст статті-115-2-10-20220803.pdf581,91 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.