Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2464
Назва: Антропологічні перспективи концепції «відкритого Православ’я»
Автори: Лозовицький, Василь
Ключові слова: людяність
миротворчість
відкрите Православ’я
свобода
православна антропологія
Дата публікації: 2023
Бібліографічний опис: Лозовицький, Василь (протоієрей). Антропологічні перспективи концепції «відкритого Православ’я» / В. Лозовицький // Людинознавчі студії : зб. наук. праць ДДПУ імені Івана Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І.Франка; [редкол.: В. А. Бодак (гол. ред.), О. А. Ткаченко, Я. Бартошевський та ін.]. - Дрогобич : ВД Гельветика, 2023. - Вип. 46 : Філософія. - С. 96-110.
Короткий огляд (реферат): Метою статті є аналіз антропології «відкритого Православ’я» в контексті розгортання його перспективності для сучасного українського богослов’я та соціуму загалом. Методологічні засади дослідження складають загальні принципи наукового пошуку – об'єктивність, когнітивність, моделюван-ня, світоглядний плюралізм, а також специфічно богословсько-філософські, релігієзнавчі – свобода совісті, толерантність і терпимість. Принципи цілісності та системності створили умови для розгляду «відкритого Православ’я» як, з одного боку, продовження релігійно-культурної традиції українського наро-ду і водночас нової і сучасної відповіді православної традиції на виклики початку ХХІ століття в контексті соціально-політичних процесів в українському суспільстві в умовах зовнішньої військової агресії і загальносвітових глобальних процесів. Наукова новизна. Мало дослідженим, але актуальним в антропологічній та, власне, і соціальній перспективі є концепція «відкритого Православ’я», яка має внутрішній потенційний ресурс для подолання розділення православних українців на ворогуючі табори та формування цілісної православної свідомості й самосвідомості, що є надзвичайно актуальним в сучасних українських реаліях. Висновки. В статті здійснено аналіз основних антропологічних засновків концепції «відкритого Православ’я» щодо її актуальності та перспективності для сучасного українського соціуму. Досліджено історичні, філософські та богословські передумови формування та опису ключових антропологічних чеснот українського віруючого в межах концепції. Серед основних антропологічних характеристик, які осмислюються та трансформуються є толерантність, волелюбність, відкритість, творчість та людяність. Відмічається позитивна роль концепції «відкритого Православ’я» у розкритті історично притаманного самосвідомості українського народу прагнення до свободи та миротворчості. Вказано на значний позитивний антропологічний потенціал «відкритого Православ’я», який розкривається в чисельних соціальних, мистецьких, наукових тощо проектах та є суголосним сучасній соціальній доктрині Вселенського Патріархату «За життя світу».
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2464
Розташовується у зібраннях:Людинознавчі студії. Серія Філософія

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
202-Текст статті-412-1-10-20230523.pdf430,08 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.