Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2436
Назва: Психологічні прояви лідерських якостей в сімейних відносинах
Автори: Вошколуп, Ганна
Ключові слова: сім’я
традиційна сім’я
сучасна сім’я
сімейні ролі
лідерські якості
лідерство
сімейні установки
Дата публікації: 2023
Бібліографічний опис: Вошколуп, Ганна. Психологічні прояви лідерських якостей в сімейних відносинах / Г. Вошколуп // Людинознавчі студії : зб. наук. праць ДДПУ імені Івана Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І.Франка; [редкол.: М. М.Чепіль (гол. ред.), Л. Морська, Н. Мукан та ін.]. - Дрогобич : ВД Гельветика, 2023. - Вип. 16/48 : Педагогіка. - С. 41-47.
Короткий огляд (реферат): У статті здійснено узагальнення проведеного теоретичного аналіз наукових психологічний праць з питань розподілу сімейних ролей та проявів лідерських якостей в сімейних відносинах. За результатами аналізу установлено, що феномен лідерства вже досить давно розглядається дослідниками як соціально-психологічне явище управлінського спрямування, тобто носить соціальний та міжособистісний характер, оскільки виникає і реалізується лише в дійсному соціальному оточенні (не буває одноосібного лідерства типу «сам собі лідер»). Установлено, що в психологічній літературі на сьогодні сформовано три основні під-ходи до трактування сутності лідерства в сучасних умовах: 1) як різновид влади; 2) як управлінський статус; 3) як вплив на інших людей. При цьому сімейне лідерство більше підпадає під третій з наведених підходів. Узагальнено типові ознаки традиційної сім’ї. З’ясовано, що сучасна сім’я має істотні відмінності від традиційної, оскільки сучасні умови розвитку суспільства диктують свої умови для відповідних трансформацій в частині сімейних відносин. Узагальнено типові відмінності сучасної сім’ї від традиційної, зокрема, в частині вікового початку шлюбних відносин, основного джерела забезпечення доходів родини, рівнем освіченості та рівноправністю партнерів. Сформовано найбільш типові ознаки інституту сім’ї: перехід від традиційної (патріархальної) до сучасної рівноправної демократичної моделі сімейних відносин; перехід від багатопоколінної сім’ї до нуклеарної; перехід від сімей з домогосподарським типом чітковго розподілу ролей, до сімей з варіативним характером праці, де професії, які були раніше «чоловічими», стали доступні і для жінок; перехід від спонтанного народження дітей до їх планування;втрата інститутом сім’ї своєї стійкості (зростання числа розлучень), часткова втрата своїх функцій; знецінення окремих духовно-моральних, громадських, загальнолюдських ідеалів. З урахуванням проведеного критичного аналізу науково-психологічної літератури з сімейної психології обґрунтовано наступні психологічні чинники проявів лідерських якостей в сімейних відносинах: задоволеність шлюбом, рольові очікування, конфліктність, сімейні установки.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2436
Розташовується у зібраннях:Людинознавчі студії. Серія Педагогіка

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
374-Текст статті-925-1-10-20230706.pdf343,07 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.