Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2270
Назва: Політика Септімія Севера в Африці
Автори: Тарасюк, Ярослав
Ключові слова: Септімій Север
ІІІ Августів легіон
Мавританія
Тріполітанія
Квінт Аніцій Фауст
лімес
форт
Дата публікації: 2020
Бібліографічний опис: Тарасюк, Ярослав. Політика Септімія Севера в Африці / Я. Тарасюк // Проблеми гуманітарних наук : зб. наук. праць ДДПУ імені Івана Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; [редкол.: Стецик Ю. (гол. ред.), Р. Попп, Г. Гриценко, В. Ільницький та ін.]. - Дрогобич : Вид. дім "Гельветика", 2020. - Вип. 5/47 : Історія. - С. 39-48.
Короткий огляд (реферат): Мета дослідження полягає в аналізі та висвітленні політики Септімія Севера в Африці. Методологія дослідження ґрунтується на дотриманні принципу науковості, об’єктивності, використанні загально-наукових (аналіз – синтез та індукція – дедукція) і спеціально-історичних методів. Наукова новизна полягає у тому, що стаття вперше в українській історіографії підтримує і обґрунтовує тезу про експедицію 203 р н. е., яка не дуже популярна в класичних дослідженнях. Висновки. За правління Септімія Севера римське просування в Африці набуло широкого розмаху. Основними регіонами римської експансії були Нумідія, Мавританія та Тріполітанія. Безпосередньо, Септімій Север не брав участі в африканських походах. Африканська кампанія провадилася під керівництвом легата ІІІ Августового легіону – Квінта Аніція Фауста. Римлянами були проведені масштабні прикордонні фортифікаційні роботи. Прикордонна політика в регіоні була подібною до політики в Аравії. Ці заходи дали змогу Риму контролювати торгівлю та еміграцію в регіоні. А римські володіння в Африці за часів Септімія Севера досягнули максимальних розмірів. При аналізі джерел, які натякають про ймовірну експедицію Септімія Севера до Африки у 203 р. н. е., з’ясовано, що прямого свідчення про цю подію нема. Тому, цілком ймовірно, що римський імператор лишень готувався до подорожі, яку згодом, з невідомих причин, скасував.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2270
Розташовується у зібраннях:2020 № 5/47

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
217808-Текст статті-514058-1-10-20210226.pdf587,38 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.