Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2260
Назва: Особливості розвитку професійної освіти та підготовки педагогічних кадрів на Волині на початку ХХ ст.
Автори: Цецик, Світлана
Цецик, Ярослав
Ключові слова: педагогічні курси
навчальна програма
земство
освіта
Волинь
професійна совета
Дата публікації: 2020
Бібліографічний опис: Цецик, Світлана. Особливості розвитку професійної освіти та підготовки педагогічних кадрів на Волині на початку ХХ ст. / С. Цецик, Я. Цецик // Проблеми гуманітарних наук : зб. наук. праць ДДПУ імені Івана Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; [редкол.: Стецик Ю. (гол. ред.), Р. Попп, Г. Гриценко, В. Ільницький та ін.]. - Дрогобич : Вид. дім "Гельветика", 2020. - Вип. 5/47 : Історія. - С. 178-192.
Короткий огляд (реферат): Мета дослідження. На підставі аналізу праць українських вчених та архівних документів розкрити особливості становлення професійної підготовки учнів та вдосконалення педагогічної майстерності вчителів початкових навчальних закладів на Волині на початку ХХ ст. Методологія дослідження ґрунтується на поєднанні принципів науковості, об’єктивності, історизму та поліфакторності при дослідженні запропонованої теми. Наукова новизна полягає у тому, що на основі архівних документів досліджено особливості розвитку професійної освіти на Волині на початку ХХ ст. Визначено, що органи влади активізували процес відкриття навчальних закладів, де учні мали змогу отримувати професійну освіту. З’ясовано роль земств в організації та проведенні педагогічних курсів для вчителів початкових шкіл губернії. У результаті проведеного дослідження зроблено висновки, що на початку ХХ ст. на Волині актуальним було питання формування мережі професійних закладів освіти. Важливу роль у цьому відігравали органи місцевого самоврядування, які здійснювали фінансування витрат, пов’язаних з їх відкриттям. Після свого утворення активно включилися у цю роботу й земства. Одним із своїх пріоритетних завдань вони визначили розширення мережі закладів початкової освіти у регіоні та проведення педагогічних курсів для вчителів початкових шкіл. Важливим у цьому напрямі було те, що зростала кількість психолого-природничих дисциплін. Але не всі плани було реалізовано через відмову земств фінансувати відкриття окремих ремісничих училищ. Багато рішень залишилися невиконаними у зв’язку з початком Першої світової війни.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2260
Розташовується у зібраннях:2020 № 5/47

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
217827-Текст статті-514261-1-10-20210227.pdf752,88 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.