Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2257
Назва: Туристичний потенціал та інфраструктура Богемії у період Першої республіки
Автори: Фуртій, Володимир
Ключові слова: туризм
Клуб чехословацьких туристів
Чеський рай
західночеські курорти
Богемія
Турнов
Клуб чеських туристів
Дата публікації: 2020
Бібліографічний опис: Фуртій, Володимир. Туристичний потенціал та інфраструктура Богемії у період Першої республіки / В. Фуртій // Проблеми гуманітарних наук : зб. наук. праць ДДПУ імені Івана Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; [редкол.: Стецик Ю. (гол. ред.), Р. Попп, Г. Гриценко, В. Ільницький та ін.]. - Дрогобич : Вид. дім "Гельветика", 2020. - Вип. 5/47 : Історія. - С. 235-249.
Короткий огляд (реферат): У статті проаналізовано історію розвитку туристичного потенціалу Чехословаччини (1918–1938) на прикладі регіону Богемія. Автором розглянуто історичний процес формування туристичної інфраструктури зазначеної території та її позитивний вплив на розвиток «туристичного руху», який, зрештою, став різновидом патріотичного, культурного й економічного життя чехословацького суспільства. Методологія дослідження. Під час здійснення дослідження автор керувався засадами позитивістської історії. Для розв’язання наукових завдань, що стосуються комплексного аналізу дослідження туристичного потенціалу та інфраструктури чехословацького краю Богемія у період Першої республіки (1918–1938) застосовано наступні наукові методи, зокрема: логічний та аналітичний, метод узагальнення, метод систематизації та класифікації, метод дедукції та індукції, метод синтезу й аналізу, метод порівняння, метод історизму тощо. Наукова новизна. Уперше в українській історіографії розглянуто історичний процес формування та розвитку туристичного потенціалу Богемії, який розпочався в епоху середньовіччя та досягнув свого розквіту на рубежі ХІХ і ХХ ст. У статті комплексно розглядаються чинники, які сприяли появі «літнинського» та курортного туризму на території чеських земель. Також автором проаналізовано історію виникнення туристичного «серця» Богемії – «Чеського раю». Висновки. Доведено, що туристичний потенціал Богемії розвивався протягом багатьох століть і був представлений у період Першої республіки заповідником «Чеський Рай», численними історико-культурними та природними пам’ятками, а також значними рекреаційними ресурсами. Наявність термальних джерел на території західночеських земель сприяла появі оздоровчих бальнеологічних та туристичних курортів у Карловарському краї, які зберегли популярність й до наших днів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2257
Розташовується у зібраннях:2020 № 5/47

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
217825-Текст статті-514440-1-10-20210228.pdf612,94 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.