Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2252
Назва: Lemko emigration during the interwar period as reflected by "Nash lemko"
Автори: Nakonechnyi, Volodymyr
Ключові слова: культурно-просвітницька діяльність
українська еміграція
Друга Річ Посполита
господарське життя
"Наш лемко"
Дата публікації: 2020
Бібліографічний опис: Nakonechnyi, Volodymyr. Lemko emigration during the interwar period as reflected by "Nash lemko" / V. Nakonechnyi // Проблеми гуманітарних наук : зб. наук. праць ДДПУ імені Івана Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; [редкол.: Стецик Ю. (гол. ред.), Р. Попп, Г. Гриценко, В. Ільницький та ін.]. - Дрогобич : Вид. дім "Гельветика", 2020. - Вип. 5/47 : Історія. - С. 271-281.
Короткий огляд (реферат): Мета дослідження полягає у з'ясуванні особливостей висвітлення лемківської еміграції газетою "Наш лемко". У статті використано такі методи та підходи, як систематичний, порівняльний і критичний аналіз джерельної бази, представленої великими текстовими масивами. Здійснити коректну інтерпретацію різножанрової газетної інформації уможливило застосування методики контент-аналізу. Наукова новизна статті полягає у спробі комплексного аналізу еміграційного дискурсу газети "Наш лемко". Висновки. Як показало проведене дослідження, переселенська тематика була однією з домінуючих на шпальтах "Нашого лемка". Таку популярність зумовило першопланове місце еміграції й емігранта у житті русинської спільноти: можливість добрих заробітків у чужому краю відкривали перспективу в нерідко злиденних життєвих обставинах, а сам заробітчанин зазвичай був чи не останньою надією для виснаженого хронічними негараздами односельця. З огляду на це найбільше газета писала про причини та напрямки еміграції, а також висвітлювала життя лемківської діаспори в США, Канаді, Бразилії, Уругваї, Перу та ін. Особливо докладною була інформація про громадське і культурно-освітнє життя закордонних русинів: побудовані культурні установи, проведені концерти та виставки, організовані радіопередачі. Втім, у короткому часі еміграція як засіб економічної модернізації перетворилася на самоціль, ставши головною загрозою лемківській екзистенції на рідних землях. Тож вповні виправдано "Наш лемко" ініціював протиеміграційні настрої: замість пошуку нових "обіцяних" земель він закликав до їх побудови в рідних горах. Разом із прийняттям більшістю тогочасних країн протекціоністських законів, ця агітація помітно пригальмувала переселенські процеси. Як відомо, це не вберегло Лемківщину він винародовлення, адже переможці у Другій світовій війні визначили їй зовсім іншу долю.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2252
Розташовується у зібраннях:2020 № 5/47

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
217790-Текст статті-514444-1-10-20210228.pdf585,39 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.