Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2240
Назва: Historical maps in GIS: scientific and methodological aspect (Molochna german settlement maps as example)
Автори: Krylova, Krylova
Ключові слова: викладання
краєзнавство
Запорізька область
ГІС
молочанські німецькі поселення
Дата публікації: 2020
Бібліографічний опис: Krylova, Alla. Historical maps in GIS: scientific and methodological aspect (Molochna german settlement maps as example) / A. Krylova // Проблеми гуманітарних наук : зб. наук. праць ДДПУ імені Івана Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; [редкол.: Стецик Ю. (гол. ред.), Р. Попп, Г. Гриценко, В. Ільницький та ін.]. - Дрогобич : Вид. дім "Гельветика", 2020. - Вип. 5/47 : Історія. - С. 466-485.
Короткий огляд (реферат): В українських школах дуже мало уваги приділяється методологічним компонентам геоінформатики та методам навчання з використанням історичних карт у ГІС (геоінформаційні системи). Метою дослідження є показати, як ГІС можна використовувати для викладання місцевої історії. Методологія дослідження базується на принципах історизму, системності, науковості та об'єктивності, використанні загальнонаукових та спеціально-історичних методів. Наукова новизна статті полягає у створенні й використанні інформаційних карт у ГІС, які розкривають історію німців та менонітів Запорізької області як основного картографічного матеріалу для навчальних курсів з місцевої історії. Такі карти показують соціо-економічний розвиток різних етнічних груп та конфесій на Півдні України. Зокрема, менонітів та етнічних німців, які зробили величезний внесок у культурний і економічний розвиток регіону та залишили значний шар культурної спадщини. Висновок. Карти, представлені в цій статті, базуються на великій базі даних історичних джерел і вже частково стали основою таких курсів, як "Історія Запорізької області", "Історичне краєзнавство", які викладаються у Мелітопольському державному педагогічному університеті. За допомогою ГІС-карт на перший план виходять різні первинні історичні джерела (статистичні, картографічні та ін.), що дадуть змогу вивчати місцеві територіальні одиниці. Стаття демонструє ГІС-карти 27 німецьких поселень Молочної (Пришибська волость) за певний період часу.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2240
Розташовується у зібраннях:2020 № 5/47

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
217779-Текст статті-514465-1-10-20210228.pdf776,67 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.