Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2229
Назва: Василь Пашницький (1903-1941): трагічна доля станиславівського інтелігента
Автори: Кобута, Лариса
Кобута, Світлана
Ключові слова: комуністичний терор
Станиславів
бібліотека
Василь Пашницький
громадська діяльність
НКВС
педагог
Дата публікації: 2020
Бібліографічний опис: Кобута, Лариса. Василь Пашницький (1903-1941): трагічна доля станиславівського інтелігента / Л. Кобута, С. Кобута // Проблеми гуманітарних наук : зб. наук. праць ДДПУ імені Івана Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; [редкол.: В. Ільницький (гол. ред.), Р. Попп, Г. Гриценко та ін.]. - Дрогобич : Вид. дім "Гельветика", 2020. - Вип. 4/46 : Історія. - С. 74-88.
Короткий огляд (реферат): Мета – проаналізувати освітню і громадську діяльність діяча Станиславова В. Пашницького, засновника обласної бібліотеки, та його трагічну долю в умовах радянського комуністичного режиму 1939–1941 рр. Методологія дослідження ґрунтується на принципах історизму та об'єктивності, із застосуванням за-гальнонаукових методів аналізу і синтезу, узагальнення, а також біографічному, порівняльному методах. Наукова новизна статті полягає у науковому відо-браженні біографії В. Пашницького, його діяльності та загибелі в умовах радянського комуністичного режиму на західноукраїнських землях у 1939–1941 рр. Висновки. Біографія В. Пашницького була типовою для тисяч українських галицьких інтелігентів першої половини ХХ ст. Виходець із ремісничої родини, він самотужки закінчив гімназію, підлітком у 1918–1920 рр. брав участь у національно-визвольних змаганнях, зумів здобути вищу філологічну освіту, отримати докторський ступінь. Працював педагогом, займався науковою роботою, був активним пластуном і вихователем української молоді. Його особиста бібліотека нараховувала кілька тисяч примірників книг і брошур. У період 1939–1941 рр. В. Пашницький став першим організатором і керівником Станіславської обласної бібліотеки, заклав основи системної роботи бібліотечного закладу. За сумісництвом В. Паш-ницькому дозволили працювати у новоствореному Станіславському учительському інституті, викла-дачем української мови та літератури, де він вів лекційні та практичні заняття із студентами з курсів історії української та старослов'янської мови. Незважаючи на прихильність до лівої ідеології, лояльність до влади, культурницька діяльність В. Пашницького викликала негативну оцінку з боку органів комуністичного режиму. В адміністративний спосіб його було усунуто з посади керівника бібліотеки, звинувачено у націоналістичному ухилі. Він постійно жив під загрозою арешту. У перший день німецько-радянської війни, 22 червня 1941 р., В. Пашницького заарештували працівники НКВС. Упродовж кількох днів його жорстоко катували у місцевій в'язниці. Напередодні втечі з міста більшовики без суду і слідства здійснили масове вбивство сотень людей. Трагічна доля В. Пашницького переплелася із долею інших утримуваних у катівнях НКВС. Серед жертв більшовицьких катів було знайдене й тіло станиславів-ського інтелігента, що прагнув служити освіті, культурі і бібліотечній справі.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2229
Розташовується у зібраннях:2020 № 4/46

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
215314-Текст статті-491324-1-10-20201124.pdf607,82 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.