Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2219
Назва: Західноукраїнські примусові переселенці на теренах Південної України: досвід вивчення его-джерел
Автори: Іріоглу, Юрій
Ключові слова: примусове переселення
Південна Україна
его-джерела
Дата публікації: 2020
Бібліографічний опис: Іріоглу, Юрій. Західноукраїнські примусові переселенці на теренах Південної України: досвід вивчення его-джерел / Ю. Іріоглу // Проблеми гуманітарних наук : зб. наук. праць ДДПУ імені Івана Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; [редкол.: В. Ільницький (гол. ред.), Р. Попп, Г. Гриценко та ін.]. - Дрогобич : Вид. дім "Гельветика", 2020. - Вип. 4/46 : Історія. - С. 262-279.
Короткий огляд (реферат): Мета дослідження – з'ясувати ступінь репрезентативності его-джерел у відображенні проблематики соціокультурного сприйняття селянськими громадами Південної України переселенців із західних регіонів у 1940–1950-х рр. та їх обопільної адаптації в умовах домінування радянських ідеологічних штампів і образів. Методологія дослідження базується на принципах об'єктивності, історизму та всебічності, загальнонаукових (аналіз, синтез, узагальнення), історичних (історико-генетичний, історико-типологічний, історико-системний) та міждисциплінарних (текстуальний аналіз) методах. Наукова новизна полягає у проведенні комплексного аналізу інформаційних можливостей его-джерел, у вигляді усних історій, до відображення сукупності явлень щодо західноукраїнських примусових переселенців на територію Південної України в комунікаційній системі «прийшлий – місцевий»; виділено набір культурних образів, що побутують у пам?яті південноукраїнського селянства та визначено їхню двошаровість, зумовлену ідеологічними й соціокультурними чинниками. Висновки. Комплекс усних наративів південноукраїнського селянства відзначається високою інформативною віддачею у проблематиці примусових переселенців із Західної України; відображені в усних історіях персональні переживання чи споглядання процесу переселення сприяли формуванню специфічних образів «прийшлих» у селян Південної України, що поєднували в собі одночасно ідеологічні штампи та досвід особистого побутового й виробничого спілкування; можна констатувати негативний вплив радянських ідеологем на уявлення щодо західних переселенців, посилених свідомим підкресленням владою пільговості цієї категорії громадян на фоні тотального повоєнного зубожіння місцевого населення; водночас спостерігається виважене ставлення до «западенців» з боку південноукраїнського населення, що ґрунтується на домінуванні постулатів аграрного суспільства, як-то, визнанні їх працьовитості та факті обопільного подолання труднощів колгоспного життя «прийшлими» і «місцевими».
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2219
Розташовується у зібраннях:2020 № 4/46

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
215324-Текст статті-491335-1-10-20201124.pdf604,1 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.