Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2218
Назва: Південна Україна кінця ХХ - початку ХХІ ст. як ареал існування історичної пам'яті про комуністичний геноцид західноукраїнського населення середини ХХ ст.
Автори: Музичко, Олександр
Ключові слова: репресії
історична пам'ять
депортація
Західна Україна
геноцид
Південна Україна
Дата публікації: 2020
Бібліографічний опис: Музичко, Олександр. Південна Україна кінця ХХ - початку ХХІ ст. як ареал існування історичної пам'яті про комуністичний геноцид західноукраїнського населення середини ХХ ст. / О. Музичко // Проблеми гуманітарних наук : зб. наук. праць ДДПУ імені Івана Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; [редкол.: В. Ільницький (гол. ред.), Р. Попп, Г. Гриценко та ін.]. - Дрогобич : Вид. дім "Гельветика", 2020. - Вип. 4/46 : Історія. - С. 280-296.
Короткий огляд (реферат): Мета дослідження полягає у здійсненні аналізу проблем існування історичної пам'яті про комуністичний геноцид західноукраїнського населення середини ХХ ст. на території сучасної південної частини української держави. Методологію дослідження обрано з урахуванням поставленої мети та специфіки об'єкта і предмета дослідження. Базисом є система методів наукового пізнання: формальної логіки (аналіз, синтез, дедукція, індукція, аналогія, абстрагування) з метою з'ясування змісту досліджуваних питань; теоретичний - для аналізу наукової літератури; метод системного аналізу - для узагальнення особливостей історіографічної та меморіальної ситуації. Використано також проблемно-хронологічний, емпіричний, порівняльний і джерелознавчий методи. Наукова новизна публікації полягає у формулюванні нових положень щодо особливостей меморіальної ситуації на території Південної України у контексті загальної ситуації. Висновки. Історична пам'ять на території південноукраїнських областей сучасної України про злочини совєтського режиму проти західноукраїнського населення є тільки частково сформованою. Вона далеко не остаточно вписана у надважливі контексти концептів окупації, геноциду. Сьогодні на території Південної України формування історичної пам'яті про депортованих є справою нечисленних ентузіастів, що посилюється загальною слабкістю українських та проукраїнських сил. В інформаційному полі останніми роками проблема депортацій західних українців у другій половині 1940 - початку 1950-х рр. затуляється пам'яттю про депортацію кримських татар 1944 р., що має значно сильнішу підтримку на державному рівні, проблемами сучасних біженців та переселенців з Донбасу і Криму. Залишається дуже актуальною проблема ознайомлення південноукраїнського населення з подіями на території Західної України у 1939-1941 рр., злочинами комуністичних каральних органів проти українців.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2218
Розташовується у зібраннях:2020 № 4/46

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
215317-Текст статті-491338-1-10-20201124.pdf602,33 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.