Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2160
Назва: Взаємовідносини влади та опозиції в Україні у 2010-2013 рр.
Автори: Денисенко, Вадим
Ключові слова: Віктор Янукович
Юлія Тимошенко
опозиція
Податковий майдан
політичні репресії
Дата публікації: 2021
Бібліографічний опис: Денисенко, Вадим. Взаємовідносини влади та опозиції в Україні у 2010-2013 рр. / В. Денисенко. - 2021 // Проблеми гуманітарних наук : зб. наук. праць ДДПУ імені Івана Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; [редкол.: Ю. Стецик (гол. ред.), Р. Попп, Г. Гриценко та ін.]. - Дрогобич : Вид. дім "Гельветика", 2021. - Вип. 6/48 : Історія. - С. 408-434.
Короткий огляд (реферат): Мета дослідження полягає у виділенні основних методів боротьби режиму Януковича з опозиційними партіями та їх ключовими лідерами. Методологія дослідження заснована на принципах об’єктивності та історизму, залученні загальнонаукових (аналіз, синтез, порівняння) і спеціально-історичних методів (діахронного, синхронного, історико-генетичного та ретроспективного). Наукова новизна полягає у системному вивченні методів боротьби оточення Віктора Януковича з політичними опонентами та демонстрації їх ролі в побудові режиму особистої влади четвертого Президента України. Висновки. Показані особливості політико-правової ситуації в Україні в період становлення режиму Януковича. В дослідженні охарактеризовано та проаналізовано специфіку розгортання кримінального переслідування лідерів опозиційного табору. На прикладі аудиту діяльності уряду Юлії Тимошенко (2007–2010) та подальшого кримінального переслідування лідерки уряду та голови політичної сили «Батьківщина» показано перший етап зачищення політичного поля в Україні та основні етапи кримінального переслідування лідера «Помаранчевої верхівки» – Юрія Луценка. На фоні політичного переслідування більше ніж двадцятьох соратників Тимошенко описано процес підготовки та реалізації проєкту податкової реформи за авторством В. Януковича і С. Тігіпка. Подано короткий аналіз основних положень цієї реформи та описано реакцію бізнес-еліт Україна на неї. Зокрема, автором здійснена спроба показати роль та методи боротьби близьких до Партії регіонів осіб у розколі Податкового майдану і подальшого переслідування його організаторів та учасників. Особливу увагу в дослідженні приділено боротьбі режиму В. Януковича проти праворадикальних та націоналістичних рухів. Описано процес фальсифікації справ проти членів окремих націоналістичних організацій та рухів («Тризуб», «Патріот України», «Соціал-Національна Асамблея»), що діяли на Запоріжжі та Київщині. Приборкання опозиційних до Партії регіонів та режиму сил, здійснювалося і за допомогою підкупу або ж через пропозиції державних преференції бізнес-елітам. Важливим джерелом у виявленні осіб, які були корумповані у такий спосіб режимом, стала так звана «амбарна книга» партії регіонів. З метою окреслення масштабів та виявлення основних фігурантів цих підкупів здійснено спробу аналізу її записів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2160
Розташовується у зібраннях:2021 № 6/48

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
228528-Текст статті-524512-1-10-20210427.pdf729,33 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.