Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2150
Назва: Ruthenian community of the interwar time through the lens of "Lemko" newspaper
Автори: Nakonechnyi, Volodymyr
Ключові слова: "Лемко"
Друга Річ Посполита
русини
москвофільство
культурно-громадське життя
Дата публікації: 2021
Бібліографічний опис: Nakonechnyi, Volodymyr. Ruthenian community of the interwar time through the lens of "Lemko" newspaper / V. Nakonechnyi. - 2021 // Проблеми гуманітарних наук : зб. наук. праць ДДПУ імені Івана Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; [редкол.: Ю. Стецик (гол. ред.), Р. Попп, Г. Гриценко та ін.]. - Дрогобич : Вид. дім "Гельветика", 2021. - Вип. 6/48 : Історія. - С. 268-280.
Короткий огляд (реферат): Мета статті полягає у з'ясуванні інформаційного потенціалу газети "Лемко" як джерела до висвітлення становища русинів у міжвоєнний час. Mетодологічною основою статті є принципи системності, історизму та компаративності із застосуванням культурно-історичного та порівняльно-типологічного методів. Наукова новизна статті полягає у спробі аналізу становища русинської спільноти у міжвоєнний час за матеріалами часопису "Лемко". Висновки. Проведене дослідження переконливо демонструє, що "Лемко" був оригінальним часописом зі своєрідною видавничою програмою. На його сторінках було відбито малознане з інших джерел щоденне життя лемків москвофільської орієнтації. Встановлено, що ідейні переконання видавців були позначені безоглядною українофобією, яка проглядала з більшості газетних матеріалів. Захоплені таким антиукраїнізмом, редактори газети не змогли запропонувати своєму читачеві жодної конструк-тивної ідейної програми. внаслідок цього менталітет лемків москвофільської орієнтації консервувався на рівні світоглядних уявлень ХIХ ст. Це, зрештою, мало руйнівні наслідки для долі всього москвофільства: подібна ідейна оптика унеможливлювала відповідне до вимог часу реагування на виклики модерної доби, де перемагали свідомі своїх завдань об'єднані національні спільноти. натомість, русинському населенню газета "Лемко" пропонувала цінності світу, замкненого винятково гірськими теренами. Тому, незважаючи на значні зусилля видавців часопису поширити вплив "Лемка" на русинську аудиторію на Лемківщині та в еміграційних осередках, газета не витримала конкуренції з виданнями проукраїнської орієнтації і, незважаючи на потужну державну допомогу, припинила існування.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2150
Розташовується у зібраннях:2021 № 6/48

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
228495-Текст статті-524498-1-10-20210427.pdf592,92 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.