Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2149
Назва: Церковна історіографія у рецензійних оглядах часопису "Kwartalnik Historyczny" міжвоєнного періоду
Автори: Лазурко, Лідія
Ключові слова: польська історіографія
міжвоєнний період
наукова преса
«Kwartalnik Historyczny»
історико-церковна проблематика
Дата публікації: 2021
Бібліографічний опис: Лазурко, Лідія. Церковна історіографія у рецензійних оглядах часопису "Kwartalnik Historyczny" міжвоєнного періоду / Л. Лазуорко. - 2021 // Проблеми гуманітарних наук : зб. наук. праць ДДПУ імені Івана Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; [редкол.: Ю. Стецик (гол. ред.), Р. Попп, Г. Гриценко та ін.]. - Дрогобич : Вид. дім "Гельветика", 2021. - Вип. 6/48 : Історія. - С. 255-267.
Короткий огляд (реферат): Мета дослідження – показати, на підставі історіографічних джерел (рецензійних матеріалів та інформаційних повідомлень), що відкладалися протягом міжвоєнного періоду на сторінках львівського часопису «Kwartalnik Historyczny», особливості обговорення історико-церковної проблематики. Методологія дослідження ґрунтується на застосуванні загальнонаукових та спеціально-історичних методів. Дотримано принципи історизму, об’єктивності та ціннісного підходу до досліджуваних явищ. Коректність вивчення джерельної бази забезпечена застосуванням евристичного методу. Використання історико-генетичного, історико-типологічного та історико-системного методів дало змогу достовірно відтворити і прослідкувати розгортання наукових дискусій та отримати коректні висновки. Наукова новизна полягає в тому, що вперше в історіографії досліджено, як на сторінках львівського часопису «Kwartalnik Historyczny» розгорталося обговорення історико-церковної проблематики, що дало можливість виявити основні пріоритети у релігієзнавчих дослідженнях польських істориків, а також провідні тенденції церковної історіографії означеного періоду. Висновки. Аналіз матеріалів, опублікованих протягом 1918–1939 рр. в «Kwartalnik Historyczny», показав різнорідність спектру релігієзнавчих зацікавлень не лише авторів журналу, але й всього загалу польських істориків. Відродження держави стимулювало більш докладне, аніж у попередні періоди, звернення до питань історії польської католицької, греко-католицької та православної церков, різноманітних течій християнства.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2149
Розташовується у зібраннях:2021 № 6/48

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
228493-Текст статті-524495-1-10-20210427.pdf608,53 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.