Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2137
Назва: The press as a source for the study of socio-economic processes in the Galician province at the end of the xix century (based on "Gazeta Naddniestrzanska" newspaper)
Автори: Telvak, Vitalii
Yanyshyn, Bohdan
Ключові слова: «Gazeta Naddniestrzanska»
Дрогобич
соціально-економічні процеси
культурне життя
міжнаціональні взаємини
Дата публікації: 2021
Бібліографічний опис: Telvak, Vitalii. The press as a source for the study of socio-economic processes in the Galician province at the end of the xix century (based on "Gazeta Naddniestrzanska" newspaper) / V. Telvak, B. Yanyshyn. - 2021 // Проблеми гуманітарних наук : зб. наук. праць ДДПУ імені Івана Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; [редкол.: Ю. Стецик (гол. ред.), Р. Попп, Г. Гриценко та ін.]. - Дрогобич : Вид. дім "Гельветика", 2021. - Вип. 6/48 : Історія. - С. 141-159.
Короткий огляд (реферат): Метою дослідження є реконструкція соціально-економічного життя Дрогобича та Дрогобицького повіту наприкінці ХІХ ст. за матеріалами часопису «Gazeta Naddniestrzanska». Методологічне підґрунтя становить міждисциплінарний підхід. Особливий акцент зроблено на структурно-функціональному системному аналізі історіографічних фактів та методі критичного аналізу документального матеріалу. Наукова новизна статті полягає у спробі комплексного аналізу матеріалів часопису «Gazeta Naddniestrzanska» як джерела до вивчення соціально-економічних процесів у Дрогобичі та Дрогобицькому повіті наприкінці ХІХ ст. Висновки. З’ясовано, що матеріали часопису дають змогу ознайомитися з цілим спектром культурних та соціально-економічних проблем, які переживав Дрогобич і його околиці наприкінці ХІХ ст. Створений на сторінках газети образ щоденного життя міста є надзвичайно динамічним, емоційним і заангажованим інтересами його простих мешканців. Водночас широке громадське спрямування редакційної політики часопису дає змогу ознайомитися також із визначними подіями соціально-економічної історії Галичини, Австро-Угорської імперії, Європи та світу загалом. Такий своєрідний «погляд із провінції» на глобальні проблеми регіону та світу надає газетним повідомленням особливої цінності, оскільки проливає світло на специфіку їх сприйняття на периферії культурного та політичного життя. Відзначено, що матеріали часопису «Gazeta Naddniestrzanska» уможливлюють цілісно реконструювати лише поодинокі аспекти історії Дрогобича та його околиць у 1884-1889 рр. Проте взяті у сукупності із офіційною документацією та періодикою, що її видавала єврейська громада міста наприкінці ХІХ ст., створюють солідну джерельну базу для реконструкції минулого Дрогобича у його соціально-економічному, політичному та культурному вимірах.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2137
Розташовується у зібраннях:2021 № 6/48

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
228476-Текст статті-524478-1-10-20210427.pdf629,67 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.