Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2132
Назва: Grop production and land resources in Galicia during the Austro-Hungarian period
Автори: Makaruk, Ihor
Ключові слова: Галичина
сільськогосподарський сектор
площі, що використовуються у сільському господарстві; ; у
сільськогосподарська продукція
меліорація земель
врожайність сільськогосподарських культур
Дата публікації: 2021
Бібліографічний опис: Makaruk, Ihor. Grop production and land resources in Galicia during the Austro-Hungarian period / I. Makaruk. - 2021 // Проблеми гуманітарних наук : зб. наук. праць ДДПУ імені Івана Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; [редкол.: Ю. Стецик (гол. ред.), Р. Попп, Г. Гриценко та ін.]. - Дрогобич : Вид. дім "Гельветика", 2021. - Вип. 6/48 : Історія. - С. 84-109.
Короткий огляд (реферат): Метою дослідження є аналіз процесів, які відбувалися у рослинництві в контексті розвитку сільського господарства Галичини на межі ХІХ-ХХ ст. Висновки. У статті розкривається вплив науково-популярної освіти, яка була одним із ключових критеріїв упровадження новітніх методів управління економікою. Це позитивно вплинуло на економічний розвиток регіону, який значно відставав від інших регіонів Австро-Угорської імперії. У досліджуваний період відбувся прорив у методах і підходах до ведення господарства: запроваджувалася механізація процесів, нові технології обробітку ґрунту, меліорація земельних угідь. Почала інтенсивно розвиватися сільськогосподарська переробна галузь. Значна увага приділялася селекції, що позитивно вплинуло на розвиток тваринництва. Всі ці аспекти привели до суттєвого підвищення результатів праці у галузі.Тема частково досліджувалася у Польщі та Австрії. в Україні вона малодосліджена, тому потребує ґрунтовного аналізу, зосібна щодо розвитку кожного сектора сільського господарства Галичини цього періоду. Методологія дослідження.У статті зроблена спроба проаналізувати розвиток провідної галузі сільського господарства - рослинництва. У дослідженні використано порівняльний аналіз, який уможливив вибудувати динаміку розвитку рослинництва у регіоні. Наукова новизна. Для комплексної характеристики рослинництва Галичини використані матеріали архівів Івано-Франківська, Львова, Кракова, Варшави, Відня. Історіографію теми дослідження розділено на кілька періодів: публікації кінця ХІХ - початку ХХ ст., міжвоєнного періоду, радянської доби, наукові студії Незалежної України, сучасні зарубіжні дослідження. Аналіз джерельної бази показав позитивну динаміку розвитку рослинництва у переважній більшості його видів. На це вплинула низка об'єктивних факторів, одним із яких було науково-популярне просвітництво і розвиток аграрної науки в Галичині, відкриття спеціалізованих освітніх і наукових закладів, які досліджували проблеми, з якими стикалися господар-ники галузі.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2132
Розташовується у зібраннях:2021 № 6/48

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
228473-Текст статті-524475-1-10-20210427.pdf950,79 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.