Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2036
Назва: Історія східногалицьких міст у рецепції авторів часопису «Kwartalnik Historyczny» (кін. XIX – поч. XX ст.)
Автори: Лазурко, Лідія
Ключові слова: урбаністика
польська історіографія
часопис «Kwartalnik Historyczny»
Східна Галичина
наукова преса
Дата публікації: 2022
Бібліографічний опис: Лазурко, Лідія. Історія східногалицьких міст у рецепції авторів часопису «Kwartalnik Historyczny» (кін. XIX – поч. XX ст.) / Л. Лазурко. - 2022 // Проблеми гуманітарних наук : зб. наук. праць ДДПУ імені Івана Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; [редкол.: Ю. Стецик, Р. Попп, Г. Гриценко та ін.]. - Дрогобич : Вид. дім "Гельветика", 2022. - Вип. 9/51 : Історія. - С. 142-156.
Короткий огляд (реферат): Мета дослідження – показати, на підставі історіографічних джерел (досліджень, рецензійних матеріалів, інформаційних повідомлень), що відкладалися протягом 1887–1914 рр. на сторінках львівського часопису «Kwartalnik Historyczny», особливості обговорення історії міст Східної Галичини. Методологія дослідження ґрунтується на застосуванні загальнонаукових та спеціально-історичних методів. Дотримано принципи історизму, об՚єктивності та ціннісного підходу до досліджуваних явищ. Коректність вивчення джерельної бази забезпечена застосуванням евристичного методу. Використання історико-генетичного, історико-типологічного і історико-системного методів дало змогу достовірно відтворити і прослідкувати розгортання наукових дискусій, а також отримати коректні висновки. Наукова новизна полягає у тому, що вперше в історіографії досліджено, як на сторінках львівського часопису «Kwartalnik Historyczny» розгорталося обговорення історії міст Східної Галичини, що дало можливість виявити основні тематичні пріоритети та методологічні підходи регіональних досліджень істориків, зосереджених довкола видання. Висновки. Аналіз матеріалів, опублікованих протягом 1887–1914 рр. в часописі «Kwartalnik Historyczny», показав значний інтерес та широкий спектр зацікавлень його авторів історією східногалицьких поселень: від науково-популярних нарисів про історію провінційних міст до ґрунтовних студій, присвячених окремим аспектам минулого столиці Галичини; від інформаційних оглядів до рецензій та досліджень. Увагу авторів часопису привертала історія східногалицьких міст, у якій вони багато в чому ставали першопрохідцями, «прививаючи» дослідникам фахові стандарти праці історика, формуючи джерельну основу регіональних студій і відкриваючи їх нові напрями. Швидкими темпами, часто конкуруючи з українськими колегами, польські історики заповнювали інформаційні лакуни у вивченні східногалицьких міст, представляючи власне бачення цивілізаційного розвитку краю як наслідок поширення тут культури західного типу.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2036
Розташовується у зібраннях:2022 № 9/51

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
254452-Текст статті-593354-1-10-20220530.pdf768,7 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.