Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2035
Назва: Публіцистика Михайла Грушевського на сторінках газети «Діло» наприкінці ХІХ –на початку ХХ століття
Автори: Тельвак, Віталій
Тельвак, Вікторія
Курилишин, Костянтин
Ключові слова: М. Грушевський
співпраця
часопис «Діло»
редакційна політика
рецепція
Дата публікації: 2022
Бібліографічний опис: Тельвак, Віталій. Публіцистика Михайла Грушевського на сторінках газети «Діло» наприкінці ХІХ –на початку ХХ століття / В. Тельвак, К. Курилишин, В. Тельвак. - 2022 // Проблеми гуманітарних наук : зб. наук. праць ДДПУ імені Івана Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; [редкол.: Ю. Стецик, Р. Попп, Г. Гриценко та ін.]. - Дрогобич : Вид. дім "Гельветика", 2022. - Вип. 9/51 : Історія. - С. 126-142.
Короткий огляд (реферат): Мета статті полягає у з՚ясуванні особливостей співпраці М. Грушевського з часописом «Діло» протягом кінця ХІХ – початку ХХ ст. Методологічне підґрунтя становить міждисциплінарний підхід. Особливий акцент зроблено на структурно-функціональному системному аналізі історіографічних фактів і порівняльно-історичному методі, виходячи з принципів об՚єктивності й історизму. У дослідженні було також використано методи періодизації, класифікації і типологізації. Наукова новизна статті полягає у спробі комплексної реконструкції співпраці М. Грушевського з часописом «Діло» до початку Першої світової війни. Висновки. Як свідчить наведений матеріал, співпраця М. Грушевського з часописом «Діло» протягом кінця ХІХ – початку ХХ ст. мала системний та інтенсивний характер. Історик розглядав медійну трибуну опозиційних народовців головним інструментом комунікації з галицькою громадою. Тож більшість газетних дописів львівської доби життя та діяльності М. Грушевського припадає саме на «Діло». Ці дописи мали різножанровий і багатотематичний характер. До 1894 р. в них домінували белетристичні та науково-популяризаційні сюжети. Натомість, протягом 1894–1914 рр. бачимо поступове зростання публіцистики громадського характеру. В ній пропонувалося відкрите обговорення найбільш важливих для поступу тогочасного українства проблем. Усі ці дописи об՚єднувала соборницька ідеологія та об՚єднавча риторика. У підсумку, за посередництва «Діла» громадські ініціативи М. Грушевського здобували все більше прихильників по обох боках Збруча, ставши вимогами українського руху в роки війни та революції.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2035
Розташовується у зібраннях:2022 № 9/51

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
254461-Текст статті-593351-1-10-20220530.pdf606,74 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.