Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2034
Назва: «Є це перше українське товариство»: філія «Зорі» в Дрогобичі до початку Першої світової війни
Автори: Янишин, Богдан
Ключові слова: Дрогобич
філія Товариства руських ремісників і промисловців «Зоря»
українське міщанство
культурно-просвітницька діяльність
Дата публікації: 2022
Бібліографічний опис: Янишин, Богдан. «Є це перше українське товариство»: філія «Зорі» в Дрогобичі до початку Першої світової війни / Б. Янишин. - 2022 // Проблеми гуманітарних наук : зб. наук. праць ДДПУ імені Івана Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; [редкол.: Ю. Стецик, Р. Попп, Г. Гриценко та ін.]. - Дрогобич : Вид. дім "Гельветика", 2022. - Вип. 9/51 : Історія. - С. 110-126.
Короткий огляд (реферат): Мета статті полягає у всебічній реконструкції діяльності філії Товариства руських ремісників і промисловців «Зоря» в Дрогобичі наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. Методологічне підґрунтя становить міждисциплінарний підхід. Особливий акцент зроблено на структурно-функціональному системному аналізі історіографічних фактів та методі критичного аналізу документального матеріалу. Наукова новизна статті полягає у спробі комплексної реконструкції становлення та діяльності дрогобицької філії Товариства «Зоря» протягом кінця ХІХ – початку ХХ ст. Висновки. Опрацювавши низку архівних та опублікованих джерел, ми дійшли висновку, що дрогобицька філія «Зорі», ставши першим українським товариством у передгір՚ї Карпат, невдовзі перетворилася на чільного модератора суспільно-культурного життя українців міста. Ініціюючи численні культурно-просвітницькі акції, дрогобицькі «зоряни» розгорнули різнопланову діяльність, у якій єдналися перед тим розрізнені українські сили. Своєю солідарною культурною працею на користь місцевого українства «зоряни» чимало спричинилися до значного зміцнення національного життя в Дрогобичі, перед тим майже повністю здомінованого польським і єврейським культурними впливами. Таке символічне опанування міського простору мало чималий мобілізуючий вплив на українську громаду міста в роки Першої світової війни та, особливо, в період існування Західноукраїнської народної республіки. З огляду на це вивчення діяльності регіональних філій інших українських господарських інституцій має стати важливим завданням для сучасних дослідників.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2034
Розташовується у зібраннях:2022 № 9/51

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
254448-Текст статті-593347-1-10-20220530 (1).pdf603,57 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.