Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2020
Назва: Виховний зміст оповідань для дітей о. Кирила Селецького
Автори: Дудник, Надія
Свйонтик, Олександра
Ключові слова: християнське виховання
оповідання
проблеми виховання
духовні цінності
моральність
Дата публікації: 2022
Бібліографічний опис: Дудник, Надія. Виховний зміст оповідань для дітей о. Кирила Селецького / Н. Дудник, О. Свйонтик. - 2022 // Соціогуманітарні студії : випуск присвячено дослідженню життя і творчої спадщини о. Кирила Селецького / [гол. ред. І. Розлуцький ; заст. гол. ред. М. Стецик, відп. ред. П. Іванишин ; редкол.: О. Баган, М. Василишин, І. Дмитрів та ін.]. - Дрогобич : РВВ ДДПУ ім. І. Франка, 2022. - Вип. 1. - С. 70-79.
Короткий огляд (реферат): У статті ми звернулися до аналізу змісту оповідань християнської тематики. Твори написані для дітей в кінці ХІХ ст. отцем Кирилом Селецьким. Це маловідомий широкій громадськості діяч, який потребує відновлення свого доброго імені в історії, як один із піонерів у створенні згромаджень сестер-служебниць, громадський діяч, а також як дитячий письменник. Перу о. К. Селецького належать твори про відомих мореплавців, відкривачів нових земель, оповідки про моральні чесноти, які людина виховує у своєму світобаченні з дитячих років. Стаття презентує огляд змісту та виховного спрямування збірки оповідань К. Селецького «Божі заповіді в оповідках». Оригінальність сюжету, глибока християнська мораль, звернення до кращих душевних мотивів діяльності, небайдужість до ближнього, вміння запропонувати допомогу стражденному – ось тематика оповідань для дітей, яку автор вкладає у збірці. Структурована книжечка за порядком християнських заповідей, як пояснення прикладів шляхетної поведінки людини, котра осмислює їх зміст. Автор статті підкреслює важливість презентації оповідань сучасним дітям в умовах інтенсивного технічного прогресу, перевантаження інформацією з Інтернет-мереж. Незаперечною є актуальність своєчасного звернення до дитячої книжечки, в якій описано кращі мотиви поведінки людини для роздумів про християнські чесноти. Для підсилення виховного впливу збірка оповідань проілюстрована, тому з вихованцями цікаво її розглядати, обговорювати малюнки, надихатися для створення власних сюжетів. Підкреслено важливість ознайомлення зі збіркою педагогам, вихователям, батькам, громадськості з метою популяризації вітчизняної літератури, де винесено для роздумів важливі філософські питання буття людини, її вчинків, розуміння змісту моральних цінностей. Для педагогів надано рекомендації щодо систематичності використання збірки оповідань о. К. Селецького у вихованому процесі.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/2020
Розташовується у зібраннях:№ 1 (2022)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
266306-Текст статті-635990-1-10-20230323.pdf408,03 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.