Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1350
Назва: Що таке істина? Філософсько-герменевтичне дослідження на основі Євангелії від Йоана
Автори: Гусак, Петро
Ключові слова: істина
зміст судження
значення понять
Логос
відкриття прихованого
Дата публікації: 2015
Бібліографічний опис: Гусак, Петро Що таке істина? Філософсько-герменевтичне дослідження на основі Євангелії від Йоана / П. Гусак // Людинознавчі студії : зб. наук. праць ДДПУ ім. І. Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; [редкол.: Н. В. Скотна, О. А. Ткаченко, Т. І. Біленко та ін.]. – Дрогобич : ВВ ДДПУ ім. І. Франк, 2015. – Вип. 32 : Філософія. – С. 4-23.
Короткий огляд (реферат): У статті йдеться про проблему протиставлення істини у значенні «Хто» (особової, конкретизованої в особі Ісуса Христа) істині у значенні «що» –предметній істині речей, актів пізнання та суджень. Оскільки таке протиставлення здійснюють з покли-канням на Євангелію від Йоана (зокрема, на вірш Йо 14, 6), то автор, використовуючи метод філософської герменевтики тексту, аналізує поняття істини (αληθεια) та похідні від нього у тих кон-текстах і значеннях, у яких воно вживається у грецькому тексті Євангелії від Йоана, класифікуючи їх як «онтологічну істину», «логічну істину» та «істину, визначену за наслідком» (або: «нас-лідкову істину»). На основі проведеного аналізу автор стверджує, що таке протиставлення –безпідставне: адже для того, щоби «дійти» до пізнання цієї особової Істини, потрібно спершу на пізна-вальному шляху пройти попередні інстанції предметної істини. Пізнавальне «проходження» попередніх інстанцій істини необхіднетакож для зрозуміння понять, які складають судження: «Я [є] істина» (Йо 14, 6)
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1350
Розташовується у зібраннях:Людинознавчі студії. Серія Філософія

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
гусак.pdf313,18 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.