Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1253
Назва: Екстраполяція компетентнісної парадигми на терезах філософської рефлексії
Автори: Уваркіна, Олена
Гангал, Артур
Ключові слова: компетентнісна парадигма
компетентності
екстраполяція
самоактуалізація
Дата публікації: 2021
Бібліографічний опис: Уваркіна, Олена Екстраполяція компетентнісної парадигми на терезах філософської рефлексії / О. Уваркіна, А. Гангал // Людинознавчі студії : зб. наук. праць ДДПУ ім. І. Франка / М-во освіти і науки України, ДДПУ ім. І. Франка ; [редкол.: Н. В. Скотна, О. А. Ткаченко, Т. І. Біленко та ін.]. – Дрогобич : РВВ ДДПУ ім. І. Франка, 2021. – Вип. 42 : Філософія. – С. 304-316.
Короткий огляд (реферат): Метою статті є філософська рефлексія мето-дом екстраполяції основних дефініцій компетентнісної парадиг-ми в контексті глобалізації. Методологічними засадами дослі-дження стали загальнонаукові методи: аналізу та синтезу, абстрагування й узагальнення, типізації та класифікації, метод екстраполяції. Наукова новизна. В умовах динамічних процесів глобалізації визначено, що компетентнісна парадигма стає однією із пріоритетних інновацій сучасного освітнього просто-ру. Переакцентовано базові елементи компетентності «здат-ність» та «готовність» з індивідуального виміру до глобального. Визначено, що у глобальному вимірі компетентності здатність до самоактуалізації та самовдосконалення є найперспектив-нішою здібністю особистості до метамотивації інноваційної 305Екстраполяція компетентнісної парадигми ...діяльності та розвитку самотрансценденції. Обґрунтовано, що в умовах інформагенезу особистість не може інтегрува-тись у глобальний простір також без компонентів мобілізацій-ної готовності (ініціативність, стійкі позитивні настанови, динамічність і адекватність встановлення комунікативного контакту, почуття відповідальності), що забезпечують ефек-тивність виконання дій та успішність результату в умовах глобальних перетворень. Висновки. Філософські рефлектуючи щодо компетентнісної парадигми, можна підвести результую-чу риску та зробити висновок, що нині немає системного й узго-дженого переліку компетентностей. У результаті проведеного аналізу рефлексійного нашарування структурних складових час-тин компетентнісної парадигми, яке здійснювалось упродовж останніх десятиліть, зазначимо, що вважаємо стержневим визначення, що компетентність – здатність особи успішно соціалізуватися, навчатися, провадити професійну діяльність, яка виникає на основі динамічної комбінації знань, умінь, нави-чок, способів мислення, поглядів, цінностей, інших особистих якостей. Наведене визначення компетентності затверджене законодавчими документами держави і має бути основною базовою дефініцією в науковому дискурсі із проблем компетент-нісної парадигми. Екстраполяція компетентнісної парадигми з поля педагогіки на світоглядні азимути філософії є спробою реконструкції традиційної освітньої матриці компетентнос-тей в адекватну суспільну реальність. З огляду на соціальну значущість компетентнісної парадигми для трансформацій-них процесів в українському освітньому просторі та підвищен-ня статусу глобальних вимірів у світовій спільноті визначено, що світоглядні, громадянські, колективні й інформаційні ком-петентності потребують філософсько-методологічного пере-осмислення на змістовному та якісному рівнях, де здатність до самоактуалізації стає провідним чинником формування компе-тентностей нового рівня в умовах глобалізації.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.dspu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1253
Розташовується у зібраннях:Людинознавчі студії. Серія Філософія

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
уваркіна.pdf405,89 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.